Imaginea este, chiar daca vrem sa recunoastem sau nu, unul dintre marile principii care ne conduc mental...

ARTICOLE

Fotoreportajul in seria discutiilor de vineri

 

Imaginea - pilula din fiecare zi a societatii contenporane

Imaginea este, chiar daca vrem sa recunoastem sau nu, unul dintre marile principii care ne conduc mental. Constient sau inconstient, trecatorul este retinut de afisele stradale, fie de un grafitti desenat pe un perete, fie de aranjamentul unei vitrine, de scenele zilnice care se petrec intre pereti sau inafara lor. Ca suntem intr-o era in care imaginea este un fel de deus-supremo, nu este greu de recunoscut - toate aceste prelungiri informatizate ale omului (televiziune, internet, telefoane portabile sau aparate foto digitale) nu fac decit sa ne intregeasca existenta intr-un spatiu bine numit 'cyber-space', o lume nu doar reificata, ci una computerizata, in care valoarea imaginii este recunoscuta. Din aceasta perspectiva, nu putem sa nu identificam o usoara apropiere de epoca medievalitatii, cind se contura timpul "imaginilor si a cultului", notiunea lui imago aratindu-se foarte fecunda pe atunci. Trebuie mentionat ca termenul, in sensul strict, se refera la obiectele figurate (sculpturi, vitralii, ilustratii), dar si la "imagini" ale limbajului: metafore, alegorii, similitudines. Trimite, in egala masura, si la imaginile mentale ale meditatiei si ale memoriei, ale viselor, viziunilor. Ne construim, ca si in medievalitate, dar cu alte valente, o societate care-si are propriul imaginar si se invirte turbionar in jurul acestui ax. In actualitate, culoarea si forma, asezarea obiectelor in spatialitate sunt indicii, sunt simboluri, numindu-le cu un termen general, sau, in limbaj semiotic, devin iconuri. Intr-un context astfel asezat, rolul fotografiei de presa este unul considerabil.

Mass media este facuta in primul rind pentru nivelul informational al colectivitatii, dar cu toate acestea ea are o forta mult mai mare decit, aparent, o incearca. Media devine un impact social, constiuindu-si un 'arsenal' deja cunoscut, din text (care e din ce in ce mai zgomotos, pentru a se face auzit), imagine (cum vom dezvolta in continuare, aflata intre hyper-vizibilitate si plurisemantism), design (materie care ajuta la coordonarea intregului si la receptare). Fotojurnalismul capata potente importante intre celelalte tipuri de fotografie. Considerat si ca apartinind metodelor de manipulare, fotografia de reportaj reuseste uneori sa depaseasca prin afectivitatea transmisa, textul care insoteste articolul. Imagine este ceea ce vedem zi de zi, imagine este si ceea ce oferim in exterior.

 

Fotojurnalismul - un terman indeajuns de bine definit?

Inca de la inceputuri, fotografia a sedus imediat lumea presei prin realismul pe care-l oferea. Redata, initial, prin gravura adaugata textelor, imaginea se decala pur si simplu din continut, facind un cimp aparte. Pina in 1890, fotografia are un statut de ilustratie, an in care se trece la similigravura, ceea ce va conduce spre dezvoltarea jurnalismului. Societatea secolului al XIX-lea este cea care are nevoie de noutati si le cauta, Gisele Freund considerind ca "odata cu aparitia fotografiei, o fereastra noua se deschide spre lume", spre "etxterior", am putea chiar aprecia. Cupluri celebre de journalist-fotograf au fost: Albert Londres/Moreau si Joseph Kessel/Zucoon.

Intr-o definitie clasica spunem ca: "trasatura caracteristica fotografiei, este absenta oricarei inscenari, a oricarei interventii organizatorice a fotoreporterului in evenimentul in curs de desfasurare." (1) Cu toate acestea, nu putem sa nu ne intrbam daca nu exista o cit de mica "regizare" in spatele seriilor de imagini: fotograful isi alege unghiul mai potrivit, chiar incadrarea nu sunt aleatorii. Totul pina la urma se face spre a transmite mai repede si a sensibiliza receptorul. Omul din spatele obiectivului, studiaza, in prealabil, evenimentul, isi alege momentul favorabil de realizare a imaginii, iar totul conduce spre o persuasuine a privitorului, posibilul public-cititor. Functia fatica are si ea o pondere deosebita, dar factorii in realizarea reportajului foto ar fi:

-         capacitatea de a alege rapid si operativ punctul de statie, din care subiectul expus este pus in evidenta

-         modul de a distribui corect diferitele elemente ale compozitiei in cadru si a arata interactiunea care se formeaza intre ele

-         utilizarea precisa a racursiului si fondurilor de iluminare

-         obtinerea accentelor vizuale.

Impresionant sau nu, fotoreportajul trebuie sa poarte un mesaj profound pe distanta dintre aparenta si esenta, pe ceea ce se vede si ceea ce este in spatele nostrum, fie pe veridicitatea imaginii.

 

Controverse despre fotojurnalism

Intr-un articol din "Le monde diplomatique" (2), autorul Edgar Roskis dezbate problema grandorii si decadentei din domaeniul fotojurnalismului. Dilema s-ar afla in paradoxul de a avea foarte multe fotografii de reportaj si un nivel mediocru de lucru. Virsta de aur a fotografiei, plasata undeva intre 1960 si 1970 este supusa imaginilor-clona si banale din actualitate. In viziunea lui Roskis a face fotojurnalism presupune si o morala, un exercitiu al politicilor: "Hallucinante est cette scène enregistrée en août 1994 au camp de Kabday  où l'on voit pas moins de trois opérateurs tourner autour d'un réfugié rwandais, affamé et probablement malade du choléra, obligé de ramper devant eux jusqu'à ce qu'ils soient satisfaits de leur composition. Par-delà tout jugement moral, que nous dit ce photoreporter qui, pour viser son sujet, prend appui, apparemment sans s'en rendre compte, sur le corps mort ou mourant d'une petite Rwandaise , la disqualifiant en quelque sorte une seconde fois ? Au moins ceci : qu'on peut s'immerger dans une réalité sans pourtant rien voir." (3)

Si nu doar atit, despre o etica a fotojurnalismului se mai poate discuta si din perspective 'floutage'-lor (4). Este sau nu corect a cenzura imaginea? O remarca interesanta o intilnim in acelasi ziar (5) "Notons, au passage, que le « floutage » des anus et des organes génitaux des victimes d'Abou Ghraib ne faisait qu'attirer le regard sur ces parties dissimulées..."

Fotografia facuta de amatori este un alt "pericol" in defavoarea reportajelor profesioniste. A avea un telefon mobil cu camera sau un aparat digital care poate surprinde diferite aspecte sociale, face un fel de concurenta camerelor venite din partea marilor companii de presa. Ne este cunoscut de la televizor chiar cum plutesc masinile in apa venita din furtunile din Romania, sau cum oamenii se bucura de aceste fenomene diluviene facind baie, fara nici o grija.

 

Partea de dincolo de imago la Robert Capa si Bill Snead

Robert Capa, nume destul de cunoscut, facind cariera din reportajele sale, este cel care a studiat stiinte politice la Universitatea din Berlin. Imaginile surprinse in Razboiul Civil din Spania au atras atentia asupra numelui sau, din care cea mai cunoscuta si mediatizata imagine este Death of a Spanish Loyalist (1936)

 

Ulei pentru cresterea sanilor

 

Seriile de reportaj sunt graitoare de la sine. Oamenii se lupta intre viata si moarte. Distanta poate fi de o singura secunda si te poti afla pe teritoriul nefiintei. In fotografia de razboi, poate cu atit mai mult - acolo se citeste o intreaga istorie pe chipul oamenilor, sau o ura inspaimintatoare pe fata luptatorului, fie indoctrinate, fie cu un psihic astfel construit. Capa a calatorit in China, Italia, Franta, Germania si Israel. Motto-ul sau era "daca fotografia nu e destul e buna, insemna ca nu esti destul de aproape", iar artistul isi gaseste resursele in distant ape care fiinta umana o creeaza intre a opta pentru viata si a se auto-distruge. El este, datorita lucrarilor sale, cel mai faimos corespondent de razboi pentru secolul al XX-lea. Interesanta este dislocarea intre ceea ce se vede in imaginea lui si ceea ce fotograful dorea sa transmita: lupta sa era dusa impotriva ororilor razboiului si a discontinuitatii umane. E ca un fel de manifest.

Nu departe se plaseaza si fotoreporterul american Bill Snead, contemporan si un implicat in viata sociala. Snead a fost student la facultatea din Kansas, lucrind pentru National Geographic si Washington Post Magazine, aplecindu-se si asupra problemelor din Europa de est, dupa ce Zidul Berlinului a cazut. Cariera lui aduna o munca acumulata in ani de calatorie si nu putem sa nu facem remarcata seria "Refugiatilor curzi".

 

http://www.ljworld.com/specials/billsnead/

 

Oamenii se pierd si se regasesc, de o parte sau de alta a lumii. O viata noua a inceput, acolo, departe, pe fronturile luptelor politice, nevinovatia stind pe o masa de spital, deshidratata, infometata. In stinga medicul, in dreapta mama, cu grija ei, nestiind ce-i ofera ziua de miine. Poate nimic mai graitor. Pentru mai multe imagini, sugerez a se consulta site-ul, pentru ca el chiar merita. Intrebarile sunt multe si ramin pe barierele retoricii: cind vom intelege ca suntem piesele de razboi politic? Cind vom intelege ca nu teroarea si nici exagerarile (fobiile) doctrinelor nu sunt raspunsuri?

 

Cu mesaj de o puternica incarcatura emotionala, fotojurnalismul exista ca un document, ca o marturie a noastra, fie ca suntem romani, afgani sau americani. Suntem in aceeasi lume, cu partile noastre negative si pozitive si ar trebui sa fim mai atenti la realitatea care ne inconjoara. Si poate ca Robert Capa avea dreptate, pentru ca acel "close enough" ar putea fi inteles ca o implicare si ca o vedere mai larga asupra detaliului (apartinid exteriorului sau interiorului uman). In cazul fotografiei de reportaj, dincolo de tehnica de manipulare pe care aceasta o poate reprezenta, imaginea vorbeste despre viata.

 

 

Note:

(1)   Lucian Tudose si Gabriela Sandu, Tehnica si arta fotografica, curs pentru SNSPA

(2)   Paris, Ianuarie 2003

(3)   Trad. " o scena halucinanta inregistrata in 1994, in tabara din Kabday, unde vedem nu mai putin de trei operatori invirtindu-se in jurul unui refugiat rwandez, flamind si probabil bolnav de holera, obligat in fata lor sa se tirasca, pina cind acestia vor fi fost satifacuti de compozitie. De aici, orice judecata morala, pe care ne-o sugereaza acest fotoreporter care, pentru a viza subiectul sau, se ajuta, aparent, fara a-si da seam ape trupul mort sau muribund al unei mici rwandeze, descalificind-o oarecum, a doua oara? Macar atit: putea-vom sa ne scufundam intr-o retaliate, fara a vedea, totusi, nimic."

(4)   Tehnica de a acoperi o parte din imagine

(5)   "Le monde diplomatique", Paris, martie 2005, articolul semnat de Christian Caujolle, trad.: "In trecere, sa semnalam ca floutage-ul anusului si a organelor genitale al victimelor de la Abou Ghraib, nu facea decit sa atraga privirea asupra acestor parti disimulate..."

 

articolul se gaseste aici: http://www.seriadevineri.com/decitit.php?nr=14